Samenvatting
De Coalitie Teams aan zet werkt vanuit de gedachte om het eigenaarschap bij onderwijsteams te vergroten als het gaat om in collectiviteit de onderwijskwaliteit te verbeteren De Coalitie Teams aan zet 3.0 heeft in 2023-2024 gewerkt aan de opdracht om onderwijsteams te ondersteunen bij het vertalen van een instellingsbrede visie in concrete en haalbare ambities voor het team en het formuleren van opbrengsten bij de ambities die meetbaar, merkbaar en/of bespreekbaar zijn.
Vanuit praktijkvoorbeelden heeft de Coalitie Teams aan zet 3.0 een menukaart opgeleverd waarin verschillende werkwijzen aan bod komen. Iedere instelling werkt anders of heeft een ander vertrekpunt om ‘Teams aan zet’ te krijgen. De werkwijzen uit de menukaart zijn divers en gaan over gedragsverandering, teamcoaching, cultuur, ondersteuning vanuit de staf en het gebruik maken van peer review om te komen tot ambities.
In het schooljaar 2023-2024 zijn de workshops gegeven door en voor de leden van de coalitie, aangevuld met verschillende belangstellenden. Alle informatie over de workshops is terug te lezen op Wegwijs in kwaliteit.
Kwaliteitscultuur in het team
Visie, Onderzoeken, Innoveren, Ontwikkelen, Planmatig werken, Samenwerken, Samen leren, Expertise, Gedeelde verantwoordelijkheid, Dialoog… allemaal mooie woorden die passen bij het grote thema kwaliteitscultuur en bijdragen aan onderwijsverbetering. Maar wat betekenen deze woorden en hoe (kunnen) deze zaken bijdragen? Hierbij baseren we ons op de nieuwe werkwijze die binnen Firda wordt gehanteerd. Daarin staat evidence-informed werken centraal, waarmee we ook een onderzoekende houding stimuleren.
Menukaart
‘Kwaliteitscultuur in het team’ is één van de onderdelen van deze menukaart en is verzorgd door Frank Balk van Firda. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem in dat geval contact op met Frank.
Bekijk ook de andere onderdelen:
- Verbindingsruimte
- Lessen uit teamcoaching
- Uit de waan van de dag; peer reviews
- Hoe kom je de drempel over?
Facilitering
Het bekijken van de presentatie kost weinig tijd. De workshop kost een dagdeel (in overleg). Het doorlopen van de stappen met een team kost een aantal dagdelen.
De workshop kan gebruikt worden als voorbereiding voor het werken met deze stappen, als je ervan overtuigd bent dat evidence-informed werken essentieel is voor een kwaliteitscultuur. Neem in dat geval contact op met Frank Balk van Firda.